de gen în rândul elevilor din școala primară. Acest sondaj face parte din cercetarea asupra particularităților psihologice ale tinerilor cursanți realizată pentru proiectul Teaching Young Learners, Letonia, august 2000 – ianuarie 2001. Am ales interviul ca metodă de culegere a datelor. Subiecții, 60 de băieți și fete de la școlile N11 și N16 Daugavpils, urmau să răspundă la 5 întrebări care ar dezvălui probabil diferențele de gen.
Răspunsurile obținute reflectă asemănările și diferențele de gust ale respondenților. Băieților le plac răspunsurile orale, sarcinile care implică provocări: concursuri, disertatie la comanda rezolvarea de probleme, puzzle-uri etc. Fetelor le place să rezolve sarcinile: de ex. scris, desen și concursuri, de asemenea. Diferenţe mai mari se regăsesc în atitudinea faţă de subiectele discutate şi subiectele preferate .
Informațiile obținute, deși limitate și nu trebuie generalizate, mărturisesc existența diferențelor de gen. Conștientizarea diferențelor de gen îi va ajuta pe profesori să mențină relații mai bune între elevi și să organizeze procesul de predare mai eficient. Este nevoie de mai multe investigații privind diferențele de gen pentru o mai bună orientare în această problemă.
Limitele acestui articol nu permit prezentarea interpretării tuturor aspectelor menționate mai sus. Trebuie să le selectăm pe cele mai importante, care par a fi conținutul portofoliilor elevilor, evaluarea de către profesor a progresului lor și elevii.
Toți elevii grupului experimental și-au creat portofoliile. Portofoliile lor arată destul de impresionant atât ca aspect – pagini de titlu frumos proiectate și colorate, cât și ca conținut – numeroase lucrări realizate, puține greșeli făcute. Toți cei șapte elevi selectați pentru experiment au inclus sarcinile pentru toate cele patru abilități de bază, deși calitatea și numărul sarcinilor incluse sunt diferite. Motivația cursanților și realizările învățării se determină reciproc. Varietatea sarcinilor oferite permite elevilor de diferite niveluri să prospere: nu există un decalaj uriaș în ceea ce privește realizările de învățare între cursanții celor trei grupuri. Vezi rezultatele testului. Abilitățile de scris sunt cel mai ușor de evaluat prin intermediul portofoliului, în timp ce abilitățile de vorbire sunt mai dificile.
Realizările de învățare sunt mari. Elevii au îndeplinit numeroase lucrări. Scorul mare la testare și numărul scăzut de greșeli făcute susțin concluzia noastră menționată mai sus că munca de portofoliu permite tuturor elevilor să progreseze, deși într-un ritm diferit, iar rezultatele elevilor depind de motivația și conștientizarea lor metacognitivă. Cele mai scăzute rezultate sunt la un subiect slab motivat care nu a făcut majoritatea lucrărilor.
În ansamblu, profesorul găsește munca experimentală foarte interesantă și îmbogățitoare din diverse aspecte. Ca un minus, profesoara subliniază că folosirea portofoliului a însemnat cu siguranță încărcătură suplimentară, deoarece a trebuit să asculte răspunsurile lor de mai multe ori, ceea ce i-a ocupat timpul personal, în plus, a trebuit să se ocupe de o lucrare a unui elev de mai multe ori.
Deși am avut zilnic dovezi despre marele interes și implicare a elevilor prin observație, am fost dornici să aflăm înțelegerea lor despre ceea ce fac, părerea lor despre asta și dacă o percep ca pe o experiență pozitivă sau negativă pentru ei înșiși. Având în vedere aceste întrebări, le-am dat un alt chestionar după terminarea experimentului.
Ceea ce am aflat ne-a încurajat să continuăm să utilizăm portofolii: paisprezece respondenți din cincisprezece s-au bucurat de experiment; treisprezece ar dori să o continue. Este de remarcat faptul că explicațiile pe care elevii le dau după experiment sunt mai logice și mai cuprinzătoare decât cele date înainte.